SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Växjö Handbollsförening
VINNER ALLTID I LÄNGDEN
Herrar/Herrjunior
Välkommen till Växjö HF Herr/Herrjuniorer
I år spelar Växjö HF i division 2 södra med sitt representationslag.
 
Ledare för laget är:
Växjö HF A-lag
Jörgen Johanson
0709623357
 
Följ oss på Instagram:
vaxjohf_herr
Tack för 2022/2023
2023-03-23 16:32
 
Kommande motståndare: Eslövs HF
2019-12-09 15:00

Nu på lördag klockan 16.00 blåser domarna igång för ett riktigt toppmöte. Tvåan i serien Eslöv kommer på besök till GBJ Bygg Arena. Ett lag med både rutin och kunskap! Innan vi går in på Eslöv som handbollsstad ska vi ta oss an staden som sådan. 


På 70-talet fick Hans Ostelius (författare, krönikör, globetrotter) frågan om han som besökt så många länder ville åka till månen men det ville han inte för det verkar vara lika trist som Eslöv. Med detta fick Eslöv benämningen Sveriges tristaste stad. Förmodligen oerhört orättvist men Eslöv som stad är den yngsta som vi nämner hittils. Staden fick stadsrättigheter för lite över 100 år sedan så sent som 1911. Eslöv växte fram tack vare industrialiseringen och järnvägen. Det ska sägas att vid ett senare tillfälle försökte Hans Ostelius lugna lokalpatrioterna i Eslöv med att säga “Eslöv, jag menade Landskrona”. 


För mig är Eslöv också en historia om Herbert Felix. Flyktingen från dåvarande Tjeckoslovakien. En person som så många andra under orostider känner sig behövd att lämna sitt hem. 1938 flyr han från sitt hemland för att hamna i Sverige. Kompetens har han i sitt bagage med ha varit verksam inom matindustrin och framförallt konservering. Redan ett år senare blir han headhuntad av företaget AB P Håkansson för att starta upp deras nya verksamhet. Han blir även aktiv i exilarmén för Tjeckoslovakien och är med och landstiger i Normandie 1944. En fascinerad man som i samband med headhuntingen startar upp ett litet företag vid namn Felix AB. Han är även pappan till bostongurkan och efter att företaget såldes på 1960-talet och han hade lämnat VD-stolen tog han ett jobb för FN för att jobba mot världshungern. En mycket fascinerande man. 


Nu när vi har pratat om Eslövs rykte som sveriges tråkigaste stad och om Herbert Felix pappan till Felix AB kan vi börja diskutera handbollen i Eslöv. Det kanske mest kända laget i Eslöv är inte Eslövs HF utan Eslövs IK. I staden har de delat upp verksamheten med att Eslövs HF sköter herr- och pojkverksamheten medan Eslövs IK har dam- och flickverksamheten. Eslövs IK har SM-guld på sin meritlista medan Eslövs HF har spel i allsvenskan. Däremot har Eslövs HF fostrat flera duktiga spelare. Nämnas bör Lukas Sandell som just nu gör succé i champions league med sitt norska lag Elverum men också en målvakt med U21-silver på sin meritlista och spel i Sveriges högsta serie med Lugi. Jag pratar självklart om Anders Bengtsson. Anders som har gjort Växjö sitt hem de senaste 26 åren och representerat Växjö HF både som spelare i elitserien men framförallt de senaste åren som en omtyckt förälder inom Växjö HF då han tillsammans med sin fru stöttat sina barn i Växjö HF. 


Eslövs HF var nykomlingar i årets serie men de spelar en handboll som de kommer från en betydligt högre division och de gör de flesta spelarna. Den spelande tränaren Henrik Hurtig är den namnstarkaste med ett flertal säsonger i de högsta serierna då med OV Helsingborg, Linus Ekberg född 96 som är en egen produkt men tillbringade sin tid som a-pojk och junior i Sveriges bästa ungdomslag Ystads IF och fick även där testa på spel i en högre division. En annan viktig spelare är Erik Palmqvist tidigare i Tyresö och H43. Eslövs HF är ett lag som visar på en härlig mix mellan gammalt och ungt. Att den spelande tränaren är viktig för laget syns om inte annat med att deras enda förlust i år har skett när han själv inte kunde deltaga på planen. 


Välkommen till GBJ Bygg Arena nu på lördag 16.00 för att ta del av en riktig toppmatch i division 2 södra. Det blir tvåan mot trean och kampen om toppen fortsätter! Glöm inte av att det är kontantfritt i hallen! Väl mött i GBJ Bygg Arena!


Kommande motståndare: H43 Lund
2019-11-25 15:00
Nu på lördag klockan 17.00 blir det klassikermöte i GBJ Bygg Arena. Det gamla storlaget H43 Lund kommer på besök. 

Sveriges tolfte största stad när det kommer till invånarantal är en handbollsstad. Visserligen finns alla de andra sporterna men handbollen är störst! Dock kanske allra störst är studierna i staden. Nordens äldsta skola finner vi i staden då Katedralskolan som grundades 1085. Medan i mer modern tid är det universitetet i Lund vi kanske framförallt tänker på eller varför inte det populära tv-programmet Fråga Lund. Staden var även en skådeplats för det blodigaste slaget i Norden. Det var 1676 och den danske kungen Kristian V gjorde ett försök att ta tillbaka områdena som tidigare hade förlorats och han var nära! Den svenska kungen Karl XI skrev ett avskedsbrev hem till sin mamma änkedrottningen dagen innan slaget då han var rädd för att han skulle falla i slaget då danskarna hade både mer mannar och möjligheter. Men tack vare slumpen och krutröken lyckades svenskarna övervinna danskarna i vad flera historiker idag anser vara det avgörande slaget som gjorde att Sverige fick behålla Skåne.

Men det är ju handboll det kommer handla om nu på lördag. H43 Lund också kallade blåklockorna från Lund har de senaste åren gjort en omstart med fokusering på ungdomsverksamheten efter att de var tvungna att lämna elitserien 2014 efter sin konkurs.  Denna fokusering har onekligen gett resultat då de har under de senaste åren lyckats med flera USM-titlar på både tjej- och killsidan. 

Växjö HF har en tät koppling med H43 på herrsidan då ett flertal spelare har spelat där men vi har tidigare även fått spelare därifrån. För att nämna några kan vi säga Uffe Malmqvist denna bollvirtuos som gladde publiken i Teleborgshallen är ifrån H43 och de som är i Åhus under sommaren kan se honom dra på sig den blåa tröjan där. Vi kan även nämna Johan Green, Fredrik Jonsson, Martin Hansson och Marcus Florentzson som spelare som spelat i den gula tröjan för att sedan åka vidare mot Lund och H43. 

Dagens H43 Lund är ett lag som är ganska likt oss i åldersblandningen. Ett ungt lag med några rutinerade spelare. De kanske mest rutinerade sitter på bänken i ledarstaben med storskytten Calle Sjödin och linjespelaren Johan Börjesson två ledare som har ett flertal säsonger i elitserien på sin meritlista. En ung lovande spelare att hålla ett extra öga på är Rasmus Carnehult en spännande spelare som har en ljus framtid. 

H43 inledde serien tufft med två förluster men har sedan kommit igång ordentligt och går just nu som en slåttermaskin i division 2 södra. På sina två senaste matcher har de två raka segrar och 27 plusmål. Det är synnerligen imponerande! Ni kommer få se en tuff match mellan två bra lag och vi hoppas självklart att ni kommer för att stötta oss i Växjö mot nya framgångar. 

Domaren blåser igång visseplpippan nu på lördag 30/11 på den för oss lite annorlunda matchtiden 17.00. Kom ner till hallen och heja fram oss, vi kommer behöva allt er stöd!


Kommande motståndare: Åhus Handboll
2019-11-11 14:55
För oss som sysslar med handboll är Åhus lika med beachhandboll och sommar. I flera år har nu Växjö HF varit en ständig besökare vid Åhus strand och beachhandbollen som spelas där under juli. Rent historiskt har dock Åhus betydligt äldre anor än beachhandbollen. Redan på järnåldern fanns det ett samhälle runt detta område som var viktig för handeln och på tidig medeltid uppfördes även en borg på platsen. Det är dock kanske värt att poängtera att Åhus är en relativt nytt samhälle för Sverige och att det blev svenskt först vid freden i Roskilde. Ni vet när svenskarna gick över Lilla och Stora Bält för att belägra Köpenhamn och danskarna fick lämna över områdena Skåne, Halland (permanent), Blekinge och kanske framförallt det vackra landskapet Bohuslän. 

Åhus Handboll 2019/2020 har gjort en riktig omstart. Det är ett ungt lag som leds av de rutinerade ledarna Mattias Jönsson och Johan Persson. Grunden till laget är ett fantastiskt duktigt juniorlag som har varit toppen i sina årskullar varje år de har spelat USM. 

Unga spelare är att nämna framförallt H9/H6 Karl Jönsson som har varit uttagen i landslagssamlingar med 00/01-landslaget. En duktig spelare som har visat framfötterna de senaste åren och visar att hårt arbete ger resultat. 

Andra spelare som är unga och värd att hålla ett öga på är Ludvig Persson och Hannes Rantatalo. Andra spelare i Åhus att hålla koll på är Eric Jönsjö som spelade i Amo Handboll i allsvenskan så sent som förra året men har nu återgått till moderföreningen. 

Åhus är även kända för att kunna variera försvarsspel under matcherna. De är inte oävna att ställa upp med väldigt offensiva försvar stundtals för att sedan backa ner och spela lägre. Det krävs noggrannhet och tålamod när vi möter Åhus då de är väldigt bra på att använda sig av de misstag som sker på banan. 

Värt att notera är att vi även har två spelare med starka Åhus anknytningar och det är Max Banfalvi och Pontus Holm som båda har Åhus Handboll som moderklubb. Jag är helt övertygad om att de kommer göra allt för att vinna mot sin gamla förening och till vissa delar gamla lagkamrater. 

Åhus har inlett säsongen på starkt sätt utefter den generationsväxlingen de är inför. De vann mot Kävlinge HK i premiären för att sedan också besegra Trelleborg HBK Elit på hemmaplan. Två starka segrar mot tuffa lag. Att de sedan förlorade mot storfavoriterna Eslöv på bortaplan är inte konstigt. Eslöv går som tåget. De har precis inför vår match haft en tuff helg med både match på fredagen och söndagen. Fredagens match blev inte riktigt som de hade tänkt sig efter en förlust mot ett annat talangfullt lag Helsingborgs HK men de studsade tillbaka och besegrade Karlshamn enkelt på bortaplan. 

Vi hoppas att så många som möjligt kan ta sig till GBJ Bygg Arena nu på lördag 14.00 för att stötta herrarna mot nya mål! Glöm inte av att det är kontantfritt i hallen!
Kommande matcher
Spelade matcher
Sön 3/3 16:30
Fre 16/2 19:30
25 - 28
Lör 10/2 13:00
36 - 29
Tor 8/2 19:30
30 - 30
Ons 31/1 19:30
34 - 27
Lör 27/1 13:30
30 - 34
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Växjö Handbollsförening, 28/02 16:38 
Växjö Handbollsförening, 26/02 14:05 
Växjö Handbollsförening, 26/01 11:41 
Växjö Handbollsförening, 15/01 19:26 
Växjö Handbollsförening, 18/09 14:40 
Växjö Handbollsförening, 28/08 15:38