SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Växjö Handbollsförening
VINNER ALLTID I LÄNGDEN
Herrar/Herrjunior
Välkommen till Växjö HF Herr/Herrjuniorer
I år spelar Växjö HF i division 2 södra med sitt representationslag.
 
Ledare för laget är:
Växjö HF A-lag
Jörgen Johanson
0709623357
 
Följ oss på Instagram:
vaxjohf_herr
Kommande motståndare: Eslövs HF
2019-12-09 15:00

Nu på lördag klockan 16.00 blåser domarna igång för ett riktigt toppmöte. Tvåan i serien Eslöv kommer på besök till GBJ Bygg Arena. Ett lag med både rutin och kunskap! Innan vi går in på Eslöv som handbollsstad ska vi ta oss an staden som sådan. 


På 70-talet fick Hans Ostelius (författare, krönikör, globetrotter) frågan om han som besökt så många länder ville åka till månen men det ville han inte för det verkar vara lika trist som Eslöv. Med detta fick Eslöv benämningen Sveriges tristaste stad. Förmodligen oerhört orättvist men Eslöv som stad är den yngsta som vi nämner hittils. Staden fick stadsrättigheter för lite över 100 år sedan så sent som 1911. Eslöv växte fram tack vare industrialiseringen och järnvägen. Det ska sägas att vid ett senare tillfälle försökte Hans Ostelius lugna lokalpatrioterna i Eslöv med att säga “Eslöv, jag menade Landskrona”. 


För mig är Eslöv också en historia om Herbert Felix. Flyktingen från dåvarande Tjeckoslovakien. En person som så många andra under orostider känner sig behövd att lämna sitt hem. 1938 flyr han från sitt hemland för att hamna i Sverige. Kompetens har han i sitt bagage med ha varit verksam inom matindustrin och framförallt konservering. Redan ett år senare blir han headhuntad av företaget AB P Håkansson för att starta upp deras nya verksamhet. Han blir även aktiv i exilarmén för Tjeckoslovakien och är med och landstiger i Normandie 1944. En fascinerad man som i samband med headhuntingen startar upp ett litet företag vid namn Felix AB. Han är även pappan till bostongurkan och efter att företaget såldes på 1960-talet och han hade lämnat VD-stolen tog han ett jobb för FN för att jobba mot världshungern. En mycket fascinerande man. 


Nu när vi har pratat om Eslövs rykte som sveriges tråkigaste stad och om Herbert Felix pappan till Felix AB kan vi börja diskutera handbollen i Eslöv. Det kanske mest kända laget i Eslöv är inte Eslövs HF utan Eslövs IK. I staden har de delat upp verksamheten med att Eslövs HF sköter herr- och pojkverksamheten medan Eslövs IK har dam- och flickverksamheten. Eslövs IK har SM-guld på sin meritlista medan Eslövs HF har spel i allsvenskan. Däremot har Eslövs HF fostrat flera duktiga spelare. Nämnas bör Lukas Sandell som just nu gör succé i champions league med sitt norska lag Elverum men också en målvakt med U21-silver på sin meritlista och spel i Sveriges högsta serie med Lugi. Jag pratar självklart om Anders Bengtsson. Anders som har gjort Växjö sitt hem de senaste 26 åren och representerat Växjö HF både som spelare i elitserien men framförallt de senaste åren som en omtyckt förälder inom Växjö HF då han tillsammans med sin fru stöttat sina barn i Växjö HF. 


Eslövs HF var nykomlingar i årets serie men de spelar en handboll som de kommer från en betydligt högre division och de gör de flesta spelarna. Den spelande tränaren Henrik Hurtig är den namnstarkaste med ett flertal säsonger i de högsta serierna då med OV Helsingborg, Linus Ekberg född 96 som är en egen produkt men tillbringade sin tid som a-pojk och junior i Sveriges bästa ungdomslag Ystads IF och fick även där testa på spel i en högre division. En annan viktig spelare är Erik Palmqvist tidigare i Tyresö och H43. Eslövs HF är ett lag som visar på en härlig mix mellan gammalt och ungt. Att den spelande tränaren är viktig för laget syns om inte annat med att deras enda förlust i år har skett när han själv inte kunde deltaga på planen. 


Välkommen till GBJ Bygg Arena nu på lördag 16.00 för att ta del av en riktig toppmatch i division 2 södra. Det blir tvåan mot trean och kampen om toppen fortsätter! Glöm inte av att det är kontantfritt i hallen! Väl mött i GBJ Bygg Arena!


Kommande motståndare: H43 Lund
2019-11-25 15:00
Nu på lördag klockan 17.00 blir det klassikermöte i GBJ Bygg Arena. Det gamla storlaget H43 Lund kommer på besök. 

Sveriges tolfte största stad när det kommer till invånarantal är en handbollsstad. Visserligen finns alla de andra sporterna men handbollen är störst! Dock kanske allra störst är studierna i staden. Nordens äldsta skola finner vi i staden då Katedralskolan som grundades 1085. Medan i mer modern tid är det universitetet i Lund vi kanske framförallt tänker på eller varför inte det populära tv-programmet Fråga Lund. Staden var även en skådeplats för det blodigaste slaget i Norden. Det var 1676 och den danske kungen Kristian V gjorde ett försök att ta tillbaka områdena som tidigare hade förlorats och han var nära! Den svenska kungen Karl XI skrev ett avskedsbrev hem till sin mamma änkedrottningen dagen innan slaget då han var rädd för att han skulle falla i slaget då danskarna hade både mer mannar och möjligheter. Men tack vare slumpen och krutröken lyckades svenskarna övervinna danskarna i vad flera historiker idag anser vara det avgörande slaget som gjorde att Sverige fick behålla Skåne.

Men det är ju handboll det kommer handla om nu på lördag. H43 Lund också kallade blåklockorna från Lund har de senaste åren gjort en omstart med fokusering på ungdomsverksamheten efter att de var tvungna att lämna elitserien 2014 efter sin konkurs.  Denna fokusering har onekligen gett resultat då de har under de senaste åren lyckats med flera USM-titlar på både tjej- och killsidan. 

Växjö HF har en tät koppling med H43 på herrsidan då ett flertal spelare har spelat där men vi har tidigare även fått spelare därifrån. För att nämna några kan vi säga Uffe Malmqvist denna bollvirtuos som gladde publiken i Teleborgshallen är ifrån H43 och de som är i Åhus under sommaren kan se honom dra på sig den blåa tröjan där. Vi kan även nämna Johan Green, Fredrik Jonsson, Martin Hansson och Marcus Florentzson som spelare som spelat i den gula tröjan för att sedan åka vidare mot Lund och H43. 

Dagens H43 Lund är ett lag som är ganska likt oss i åldersblandningen. Ett ungt lag med några rutinerade spelare. De kanske mest rutinerade sitter på bänken i ledarstaben med storskytten Calle Sjödin och linjespelaren Johan Börjesson två ledare som har ett flertal säsonger i elitserien på sin meritlista. En ung lovande spelare att hålla ett extra öga på är Rasmus Carnehult en spännande spelare som har en ljus framtid. 

H43 inledde serien tufft med två förluster men har sedan kommit igång ordentligt och går just nu som en slåttermaskin i division 2 södra. På sina två senaste matcher har de två raka segrar och 27 plusmål. Det är synnerligen imponerande! Ni kommer få se en tuff match mellan två bra lag och vi hoppas självklart att ni kommer för att stötta oss i Växjö mot nya framgångar. 

Domaren blåser igång visseplpippan nu på lördag 30/11 på den för oss lite annorlunda matchtiden 17.00. Kom ner till hallen och heja fram oss, vi kommer behöva allt er stöd!


Kommande motståndare: Åhus Handboll
2019-11-11 14:55
För oss som sysslar med handboll är Åhus lika med beachhandboll och sommar. I flera år har nu Växjö HF varit en ständig besökare vid Åhus strand och beachhandbollen som spelas där under juli. Rent historiskt har dock Åhus betydligt äldre anor än beachhandbollen. Redan på järnåldern fanns det ett samhälle runt detta område som var viktig för handeln och på tidig medeltid uppfördes även en borg på platsen. Det är dock kanske värt att poängtera att Åhus är en relativt nytt samhälle för Sverige och att det blev svenskt först vid freden i Roskilde. Ni vet när svenskarna gick över Lilla och Stora Bält för att belägra Köpenhamn och danskarna fick lämna över områdena Skåne, Halland (permanent), Blekinge och kanske framförallt det vackra landskapet Bohuslän. 

Åhus Handboll 2019/2020 har gjort en riktig omstart. Det är ett ungt lag som leds av de rutinerade ledarna Mattias Jönsson och Johan Persson. Grunden till laget är ett fantastiskt duktigt juniorlag som har varit toppen i sina årskullar varje år de har spelat USM. 

Unga spelare är att nämna framförallt H9/H6 Karl Jönsson som har varit uttagen i landslagssamlingar med 00/01-landslaget. En duktig spelare som har visat framfötterna de senaste åren och visar att hårt arbete ger resultat. 

Andra spelare som är unga och värd att hålla ett öga på är Ludvig Persson och Hannes Rantatalo. Andra spelare i Åhus att hålla koll på är Eric Jönsjö som spelade i Amo Handboll i allsvenskan så sent som förra året men har nu återgått till moderföreningen. 

Åhus är även kända för att kunna variera försvarsspel under matcherna. De är inte oävna att ställa upp med väldigt offensiva försvar stundtals för att sedan backa ner och spela lägre. Det krävs noggrannhet och tålamod när vi möter Åhus då de är väldigt bra på att använda sig av de misstag som sker på banan. 

Värt att notera är att vi även har två spelare med starka Åhus anknytningar och det är Max Banfalvi och Pontus Holm som båda har Åhus Handboll som moderklubb. Jag är helt övertygad om att de kommer göra allt för att vinna mot sin gamla förening och till vissa delar gamla lagkamrater. 

Åhus har inlett säsongen på starkt sätt utefter den generationsväxlingen de är inför. De vann mot Kävlinge HK i premiären för att sedan också besegra Trelleborg HBK Elit på hemmaplan. Två starka segrar mot tuffa lag. Att de sedan förlorade mot storfavoriterna Eslöv på bortaplan är inte konstigt. Eslöv går som tåget. De har precis inför vår match haft en tuff helg med både match på fredagen och söndagen. Fredagens match blev inte riktigt som de hade tänkt sig efter en förlust mot ett annat talangfullt lag Helsingborgs HK men de studsade tillbaka och besegrade Karlshamn enkelt på bortaplan. 

Vi hoppas att så många som möjligt kan ta sig till GBJ Bygg Arena nu på lördag 14.00 för att stötta herrarna mot nya mål! Glöm inte av att det är kontantfritt i hallen!
Kommande motståndare: IK Cyrus
2019-10-28 15:00
Nu kanske ni tänker att den här filmen känns lite gammal och spelarna känns lite unga och svaret är ja, det stämmer. Men det ni ser på filmen är en av de främsta ungdomskullarna som IK Cyrus har fått fram. Cyrus har under en längre period varit ungdomsföreningen i Jönköping medan Hallby har varit seniorföreningen. Numera är Hallby även starka på ungdomssidan medan Cyrus kämpar på i bakgrunden. 

IK Cyrus är en gammal förening som startade redan på 1920-talet men har sedan dess även haft en sammanslagning med en annan jönköpingsförening det vill säga Tord/Södra. Föreningens bästa säsong var 2005 då de blev femma i allsvenskan. Ett lag med spelare som Robert Jangmo och Erik Höglund båda två gick sedan vidare till elitserien. 

Tillbaka till filmen! Det vi ser här är Cyrus duktiga P94-95 lag som bland annat spelade finalspel i SM för B-pojkar och sedan var involverad och i närheten i flera andra steg. Spelare som fanns med i denna kull som också finns med i dagens lag är bland annat Kristoffer Green (målvakt), Christopher Göpert (H6) samt Carl Josefsson (9M). Värt att nämna är också att den gamla Växjö HF spelaren och numera assisterande tränaren i Hallby Handboll fanns i detta lag och det är självklart Calle Ek. Hela Ek familjen är i grunden cyrusiter även om de numera är getter i Hallby. För er som tycker er känna igen den långa M6:an är det Robin Svensson nu en av de viktigaste spelarna i Hallby och som också representerar Redbergslid IK. 

Cyrus har inlett säsongen tufft som nykomlingar och jagar fortfarande sin första seger. Det är dock ett lurigt lag som spelar en handboll som kan göra det tufft för en. En av deras viktigaste spelare är V9:an Filip Bengtsson som även tidigare varit i Hallby. 

Vi hoppas självklart att flera av er hittar till GBJ Bygg arena nu på lördag 14.00! Glöm inte av att det är kontantfritt i hallen! Spelarna är sugna att följa upp söndagens seger mot Önnerediterna med en bra match på hemmaplan! 
Kommande motståndare: Fjärås HK
2019-10-13 17:20
Fjärås? Fjärås vad är det kanske ni undrar, jo det är en socken i Kungsbacka kommun. Fjärås är kanske mest kända för sina fantastiska naturreservat, sitt vackra slott Tjolöholmsslott som uppfördes i tudorstil 1904 eller varför inte sina bosättningar från stenåldern men också att den romerska författaren Jordanes ska ha benämnt området redan på 500-talet. Om detta var dock Fjärås och det området vi idag känner till som Fjärås låter jag vara osagt. Källkritik på texter från 500-talet är svåra som ni säkert förstår. 

Handbollslaget undrar någon nu säkerligen. Ja, handbollslaget heter Fjärås HK men är i själva verket bara ett farmarlag till Kungsbackas stolthet Aranäs HK. Aranäs HK är en av Sveriges förnämsta idrottsföreningar och styrs med en gentil hand på ungdomssidan av den fantastiska Niklas "Virre" Virrolainen. Finns få människor i Sverige som är så dedikerade idrotten handboll som Virre. Niklas startade sin karriär som spelare i HK Eskil. Ett talangfyllt gäng spelare som bland annat blev kända för att ständigt vinna silvret bakom ett kanske ännu mer talangfyllt gäng vinnare (Växjö HF P81). Tyvärr blev det en hel del skador för spelarna men under ledning av Hasse Leonardsson har HK Eskil P81 skrapat fram ledare som Kristján Andrésson, Andreas Stockenberg och tidigare nämnda Niklas Virrolainen. Finns det något annat ungdomslag som har fått den digniteten på tränarsidan? 

Då Fjärås HK är ett farmarlag kommer vi få se flera talangfulla spelare. HK Aranäs är dock kända för att låta sina talanger prova på a-lagshandboll så det är svårt att säga vilka exakt det är som kommer med nere till skogen och Växjö. Några namn som vi möjligen får se ifall vi har tur är Erik Rudvall, Tobias Svantesson, Andreas Jonason, Carl Friberg, Isak Karlsson samt sist men också yngst Nils Hedenfalk. 

Nils har Växjö HF som moderklubb och flyttade förra året till Kungsbacka för att gå på rikshandbollsgymnasiet i Göteborg. Jag är övertygad om att han gärna blir uttagen till matchen i Växjö ifall han får möjligheten. Vi hoppas självklart att utbildningen på gymnasiet går bra och han fortsätter utvecklas under den stabila handen från Virre och övriga ledare i Aranäs. 

Fjärås har inte bara haft talanger med i laget på sistone. Vad sägs om spelare som Daniel "Berka" Bergqvist en spelare med flerårig rutin från elitserien i både Sävehof och Aranäs och däremellan varit proffs i vårt grannland i väster. Eller vad sägs om Niko Djordevic vänstersexa med rutin från elitserien med Redbergslids IK. För att parafrasera Forrest Gump -My momma always said, "Farmarlag was like a box of chocolates. You never know what you´re gonna get. Vad vi troligen vet är att Oscar Gentzel född 1999 kommer vara med. En spelare som har varit runt a-laget i Aranäs under flera år men inte riktigt tagit steget dit ännu men som är otroligt viktig tvåvägsspelare för Fjärås. 

Vi får ju inte glömma av våra egna kopplingar till Aranäs HK och Fjärås då vår nuvarande målvakt Marcus Lönnberg har Aranäs som tidigare klubb och har alltid hållit klubben varmt om hjärtat. Hur det blir för honom att möta sina gamla ledare och möjligtvis gamla lagkamrater ska bli intessant att se.

Fjärås HK har tidigare alltid varit i den västra division två serien men tack vare att det var söderlag som gick upp och att det var lag från västra Sverige som åkte ur blev det så att de förflyttades till södra serien. Trevligt tycker vi att det blir lite nytt blod i serien. 

I deras inledande matcher har Fjärås gått obesegrade och imponerat stort. De har kört över OV Helsingborgs farmarlag på hemmaplan i premiären. Det är dock ännu mer imponerande att de besegrar Karlshamn på bortaplan med ett tunt lag då A-laget spelar samtidigt. De vinner stort i väggahallen en erkänt tuff plan att spela på. I senaste matchen besegrar de HK Hök med 31-23 och gör det precis som tidigare samtidigt som a-laget spelar. Vad sägs om den bredden. Fjärås må vara unga men de är otroligt duktiga med en hög kompetens på bänken. Det blir en tuff men härlig match i GBJ Bygg Arena. 

Som vanligt har vi avkast 14.00 och kom ihåg! Det är kontantfritt i GBJ Bygg Arena se till att swishkontot är laddat!