SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Växjö Handbollsförening
VINNER ALLTID I LÄNGDEN
Herrar/Herrjunior
Kommande motståndare: Eslövs HF
2019-12-09 15:00

Nu på lördag klockan 16.00 blåser domarna igång för ett riktigt toppmöte. Tvåan i serien Eslöv kommer på besök till GBJ Bygg Arena. Ett lag med både rutin och kunskap! Innan vi går in på Eslöv som handbollsstad ska vi ta oss an staden som sådan. 


På 70-talet fick Hans Ostelius (författare, krönikör, globetrotter) frågan om han som besökt så många länder ville åka till månen men det ville han inte för det verkar vara lika trist som Eslöv. Med detta fick Eslöv benämningen Sveriges tristaste stad. Förmodligen oerhört orättvist men Eslöv som stad är den yngsta som vi nämner hittils. Staden fick stadsrättigheter för lite över 100 år sedan så sent som 1911. Eslöv växte fram tack vare industrialiseringen och järnvägen. Det ska sägas att vid ett senare tillfälle försökte Hans Ostelius lugna lokalpatrioterna i Eslöv med att säga “Eslöv, jag menade Landskrona”. 


För mig är Eslöv också en historia om Herbert Felix. Flyktingen från dåvarande Tjeckoslovakien. En person som så många andra under orostider känner sig behövd att lämna sitt hem. 1938 flyr han från sitt hemland för att hamna i Sverige. Kompetens har han i sitt bagage med ha varit verksam inom matindustrin och framförallt konservering. Redan ett år senare blir han headhuntad av företaget AB P Håkansson för att starta upp deras nya verksamhet. Han blir även aktiv i exilarmén för Tjeckoslovakien och är med och landstiger i Normandie 1944. En fascinerad man som i samband med headhuntingen startar upp ett litet företag vid namn Felix AB. Han är även pappan till bostongurkan och efter att företaget såldes på 1960-talet och han hade lämnat VD-stolen tog han ett jobb för FN för att jobba mot världshungern. En mycket fascinerande man. 


Nu när vi har pratat om Eslövs rykte som sveriges tråkigaste stad och om Herbert Felix pappan till Felix AB kan vi börja diskutera handbollen i Eslöv. Det kanske mest kända laget i Eslöv är inte Eslövs HF utan Eslövs IK. I staden har de delat upp verksamheten med att Eslövs HF sköter herr- och pojkverksamheten medan Eslövs IK har dam- och flickverksamheten. Eslövs IK har SM-guld på sin meritlista medan Eslövs HF har spel i allsvenskan. Däremot har Eslövs HF fostrat flera duktiga spelare. Nämnas bör Lukas Sandell som just nu gör succé i champions league med sitt norska lag Elverum men också en målvakt med U21-silver på sin meritlista och spel i Sveriges högsta serie med Lugi. Jag pratar självklart om Anders Bengtsson. Anders som har gjort Växjö sitt hem de senaste 26 åren och representerat Växjö HF både som spelare i elitserien men framförallt de senaste åren som en omtyckt förälder inom Växjö HF då han tillsammans med sin fru stöttat sina barn i Växjö HF. 


Eslövs HF var nykomlingar i årets serie men de spelar en handboll som de kommer från en betydligt högre division och de gör de flesta spelarna. Den spelande tränaren Henrik Hurtig är den namnstarkaste med ett flertal säsonger i de högsta serierna då med OV Helsingborg, Linus Ekberg född 96 som är en egen produkt men tillbringade sin tid som a-pojk och junior i Sveriges bästa ungdomslag Ystads IF och fick även där testa på spel i en högre division. En annan viktig spelare är Erik Palmqvist tidigare i Tyresö och H43. Eslövs HF är ett lag som visar på en härlig mix mellan gammalt och ungt. Att den spelande tränaren är viktig för laget syns om inte annat med att deras enda förlust i år har skett när han själv inte kunde deltaga på planen. 


Välkommen till GBJ Bygg Arena nu på lördag 16.00 för att ta del av en riktig toppmatch i division 2 södra. Det blir tvåan mot trean och kampen om toppen fortsätter! Glöm inte av att det är kontantfritt i hallen! Väl mött i GBJ Bygg Arena!