SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Växjö Handbollsförening
VINNER ALLTID I LÄNGDEN
Handbollsvåren 2023
2023-01-18 20:27

Vi hoppas att 2023 har börjar bra för alla och ser fram emot en rolig handbollsvår tillsammans. Här kommer lite information om perioden fram till och med april.

 

Seriespel

Hösten har varit intensiv med väldigt många bortamatcher och flera matcher på samma dag i olika serier. Våren bjuder på mer hemmamatcher vilket vi alla ser fram emot. Vi har kul när vi kör väg 23 (oftast) på väg till bortamatcherna men att spela för hemmapublik med det stöd ni ger är roligt och energigivande. Kul också för alla föräldrar att se hur killarna utvecklas!

 

Under februari månad har vi enbart två matcher, de tar hänsyn till sportlov när serieplaneringen görs och i och med att vi spelar i Handboll Syd där lovet infaller olika veckor blir det en period med färre matcher. I mars drar vi i gång igen och vi ser extra mycket fram emot helgen 11–12 mars då vi har dubbla hemmamatcher både lördag och söndag samtidigt som vi har kiosken. Seriespelet avslutas med hemmamatch den 26 mars.

 

Cuper våren 2023

Under hösten har vi deltagit i Skadevi Cup med 3 lag och i Lundaspelen med 2 lag. Det är väldigt kul med cuper och spelarna utvecklas handbollsmässigt, bygger social kompetens och får med sig en massa andra viktiga lärdomar. Vi skulle gärna vilja avsluta säsongen med ytterligare en cup och vill kolla av intresset med er och spelarna innan vi anmäler oss. Den cup vi tänker oss är Irstablixten 29 mars – 2 april som spelas i Västerås första helgen på påsklovet. Det kommer en intresseanmälan väldigt snart med kort svarstid för att hinna anmäla lag.

 

I sommar kommer vi som vanligt att delta i Åhus Beach och en intresseanmälan har redan gått ut. Vi måste ganska snart betala deltagaravgiften för Åhus och vi återkommer kring det.

 

Träning

Vi har en stor, bred, livlig och härlig trupp:) Vi jobbar hårt med att försöka få fokus på träningarna vilket är en nödvändighet för att kunna bedriva kvalitativ träning med så många. Vi har förståelse för att spelarna är 12/13 år och att mognadsgraden varierar med det finns flera saker som alla kan bidra med oavsett mognad eller hur lång man kommit handbollsmässigt och vi vill gärna att ni föräldrar hjälper oss att prata med spelarna om detta:

  • Kom i tid: när träningen börjar skall skor vara på, vattenflaska framställd och fokuset skall vara på träningen. Vi är medvetna om att vi har tidiga träningar men hoppas att vi gemensamt kan bli bättre på att kunna starta träningarna i tid.
  • Attityd: vi skall ha roligt på träningarna men syftet med att komma på träning är att utvecklas. Med så många olika individer på träning är det självklart att fokus varierar men det är inte en fritidsgård och vi vill ha fokus när vi tränar. Vi eftersträvar också ett schysst klimat på träning och match i enlighet med SHFs riktlinjer under parollen #schysstmatch
  • Vara förberedd: för att orka träna efter en skoldag måste spelarna fylla på med energi innan träning. Det är viktigt att de äter något innan träning för att orka fysiskt och mentalt.
  • Anstränga sig: Vi hoppas att de kommer till träning för att utvecklas och utmanas. Handboll är mycket fysiskt och för att orka och fram för allt för att vara hållbar som spelare är fysträning jätteviktigt. Spelarna är nu också i en ålder där de är mottagliga för att börja bygga uthållighet. Peppa era spelare kring dessa områden, det är inte farligt att bli trött och vårt mål är att de skall jobba hårt under varje träning!
  • Arbetsmoral: När vi hade teorikväll i höstas var alla spelare överens om att fokus och att göra sitt bästa var ledord vi skulle ha med oss denna säsong. Prata gärna med era spelare om att de alla har ett ansvar för att en stor grupp skall kunna hålla fokus på träningarna. De har ett ansvar för att inte dras med när någon tappar fokus och för att peppa varandra på träning och matcher.
  • Kroppsspråk: var positiv och peppande i ditt kroppsspråk.
  • Energi: Se till att tanka energi inför träning/match, ta ansvar för sömn och återhämtning, visa och ge energi i samband med träning och match.
  • Passion: Vi ska ha roligt samtidigt som vi utvecklas och utmanas.
  • Öppen för coachning: Man kan inte allt på en gång, träning skall vara utvecklande och utmanande. För att utvecklas behöver vi träna på många olika saker och ibland kanske man inte gör kopplingen till handbollsmatch.
  • Göra det lilla extra: Vi tränare är spelarnas verktyg men grovjobbet behöver man göra själv.

Säsongen kommer att fortsätta längre än seriespelet, vi kommer att träna in i april och eventuellt längre än så. Många av spelarna är nu enbart aktiv inom en idrott och att ha uppehåll i organiserad träning från april till september känns inte som en bra idé. Träningen från och med april kommer att bestå både av traditionell handbollsträning inomhus och av utomhusträning. Inför säsongsuppehållet kommer vi att prata med spelarna om hur de kan upprätthålla sin träning på egen hand.

 

Skador/rehabilitering

Spelarna växer så det knakar och det innebär att det uppstår tillväxtrelaterade problem som exempelvis knä- och hälsmärta (schlatter, severs, haglunds mm). Denna typ av åkomma innebär ofta att man kan delta i träning med olika typer av skydd eller tejpning. Vi kommer att återkomma med konkreta tips kring tejpning och/eller andra möjligheter vid dessa symptom.

 

Från och med nästa vecka skall alla spelare i behov av tejpning vara tejpade när de kommer till träning eller match. Självklart hjälper vi ledare till om det av någon anledning inte gått att lösa vid enstaka tillfällen och vid bortamatcher men med det antal spelare som behöver hjälp med tejpning nu så tar det upp till 30 minuter att tejpa alla innan mach. Innan träning lägger vi nu 10–15 minuter på att tejpa spelare. Innan träning behöver vi ledare välkomna alla spelare, plocka fram material och förbereda för att kunna starta träningen i tid. Alla spelare är också ansvariga för att tillhandahålla sin egen kinesiologitejp. Av föreningen får vi vanlig vit sporttejp, det finns inte ekonomi för att tillhandahålla annan typ av tejp.

 

I samband med träningar/matcher eller i andra av spelarnas sammanhang uppstår ibland skador eller skavanker. Man ska inte träna när man har ont eller då skadans karaktär ej möjliggör träning men ibland innebär en skada att spelaren bör rehabiliteringsträna eller att det finns möjlighet att utföra alternativ träning. Kontakta gärna oss tränare om er spelare har en skada som innebär begränsade möjligheter att genomföra träning. Har vi informationen i tid kan vi planera alternativa övningar så att spelaren ändå kan delta på träning och den gemenskap som det innebär.

 

Nu kör vi så det rycker under vårsäsongen!

 

/Ledarna


Nyhetsarkiv
Handbollsvåren 20232023-01-18 20:27
Ändrad tid på onsdag!2021-01-25 12:33
Tack för denna säsong!2020-03-18 14:39
Höstavslutning2019-12-03 20:24
Redovisning Godisburken2019-12-02 16:35
Vilken handbollsfest!2019-10-26 18:03